Bře 302018
 

Ve středu 28.3. se 22 žáků ze 6. třídy a 8. třídy vydalo na cestu do hlavního města Prahy. Letošní rok je ve znamení 100-letých oslav založení republiky. Jeli jsme se podívat na místa, kde kráčela historie. Naše první kroky vedly do Poslanecké sněmovny ČR. U Smiřického paláce na nás čekal Ing. Roman Váňa a prováděl nás PhDr. Petr Valenta, Ph.D.. Prohlédli jsme si reprezentační prostory, síně, jednací sál, kde jsme vyhledávali, kdo, kde sedí, jmenovky poslanců. Dověděli jsme se, že tyto lavice jsou tady od roku 1861 a místo kalamáře je hlasovací zařízení. Spleti chodeb jsem se proplétali a obdivovali výzdobu, nádherné lustry, schodiště, salónky.  Tiskové středisko, které známe z televize, jsme navštívili, a dokonce někteří měli simultánní rozhovor s ČT. Zážitek!!! Moc děkujeme za neopakovatelné zážitky a skvěle vedenou prohlídku.

Další naše kroky směřovaly k Lennonově zdi. Na pražské Kampě nedaleko Karlova mostu je pestrobarevně pomalovaná zeď, symbolizující hrob slavného frontmana legendární hudební skupiny The Beatles. Barvy, barvy a z zase barvy.

Vltava, Karlův most,nábřeží, Kampa, dům pana Wericha, kolem Střeleckého ostrova k Národnímu divadlu. Tam nás uvedla paní Šoleová, která nás uvítala v prostorách ND a průvodce zavedl nejprve do podzemí divadla k základním kamenům. Tam mezi 19-ti kameny byl kámen z nám blízkého Helfštýna, Radhoště, Hostýna. Prostor pro diváky je tak nádherný, honosný, úchvatný, že nám to bralo dech. Pohled z galerie = nádhera. 20-ti tunová opona, která je prý spuštěna za 6 sekund, se zvedala a za ní na jeviště nemělo snad konec. Tak obrovský prostor, na kterém připravovali technici kulisy pro večerní představení Rusalky. 

když jsme odcházeli z budovy Národního divadla na náměstí Václava Havla a Národní třídou k pamětní desce 17. listopadu, byli jsme plni národní hrdosti. To opravdu, bez přehánění. Cítili jsme, jak důležité je znát historii svého národu. Z každého období si vzít to dobré pro naši budoucnost, a posunovat se k lepšímu.

Těšíme se na další projekty
Bc. Lenka Kopřivová

Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.

© 2013 ZŠ a MŠ Hranice, příspěvková organizace; Hranická 100; 753 61 Hranice IV - Drahotuše Wordpress
šablona Suffusion