Zář 272015
 

Deváťáci vyrazili za poznáním.

Ve středu 23.9. 2015 jsme se my (IX. třída) vydali spolu s paní ředitelkou do Holešova na jedinečnou výstavu obrazů Zdeňka Buriana. Některé obrazy jsme již znali z různých knížek, ale mohli jsme vidět asi na 300 jeho nejlepších děl, která uchvacovala zejména detailnostmi a pravostí, jakou bychom mohli vidět u fotek. Podle původního plánu měla prohlídka trvat asi půl hodiny, přesto jsme zde strávili skoro hodinu… ale já bych zůstal ještě déle – tak moc se mi to líbilo.

     Poté jsme v obdivování různých jedinečností pokračovali Holešovem, neboť jsme měli možnost prohlédnout si unikátně zdobenou Synagogu, kde působil rabí Šach, a kde hned kousek od Synagogy měl hrob na židovském hřbitově a mohli se tak i díky průvodci dozvědět mnoho zajímavých věcí spolu s částečnou historií židovského místního života. Dále jsme si mohli prohlédnout kostel Nanebevzetí Panny Marie spolu s odborným výkladem paní průvodkyně a pobyli jsme i v netradičně postavené a vyzdobené Černé kapli. Obě místa – Černá kaple i Šachova synagoga – jsou evropskými a světovými unikáty.

     Výlet byl zdařilý – velmi se mi líbily obrazy Zdeňka Buriana a hodně mne zaujala netradiční synagoga a zajímavý kostel s Černou kaplí.

I když nevím, jestli v Holešově výstava ještě stále trvá, určitě ale doporučuji jet se tam podívat!

 

předseda IX. třídy

František Pchálek

Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.

© 2013 ZŠ a MŠ Hranice, příspěvková organizace; Hranická 100; 753 61 Hranice IV - Drahotuše Wordpress
šablona Suffusion