Říj 202014
 

Ve středu 15. října 20014 jsme se s páťáky vypravili do Zbrašovských aragonitových jeskyní, do nejteplejších jeskyní  naší republiky. Pan průvodce nám  povykládal spoustu zajímavostí  nejen o současnosti jeskyní, ale i o jejich objevení. Už víme například, že jeskyně byly po nešťastné náhodě objeveny bratry Chromými v r. 1912, že  aragonit je druh vápence, že stalagmit je krápník, který roste zespodu nahoru, že v jeskyních se nachází  nebezpečný  oxid  uhličitý, že v jeskyních vyvěrá kyselka, že dříve se jeskyně nacházely pod hladinou řeky Bečvy a spoustu dalších zajímavostí.

Po krátkém osvěžení lázeňskými oplatky jsme se vydali na pravý břeh řeky Bečvy do Chráněné přírodní rezervace Hůrka, kde se nachází nejhlubší propast ve střední Evropě a možná i na celém světě. Stále se nepodařilo dosáhnout dna, zatím se sonda dostala do hloubky 422,5 m.

Cestou jsme si vysvětlili a ukázali, co jsou závrty.

Unaveni a osvěženi pobytem na čerstvém vzduchu jsme se s chutí pustili do kuřecího přírodního řízku s vařenými bramborami, který nám připravily paní kuchařky ve školní jídelně.

Response code is 404

Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.

© 2013 ZŠ a MŠ Hranice, příspěvková organizace; Hranická 100; 753 61 Hranice IV - Drahotuše Wordpress
šablona Suffusion