Líbí se vám Alpy? Pak byste neměli propást příležitost k návštěvě údolí Bohinj. My se tam vypravili za doprovodu paní ředitelky, která se v tomto kraji, vzdáleném téměř 3 hodiny cesty, narodila. Typickým znakem této oblasti jsou jakési seníky, ve kterých se sušilo seno. Ona zde moc pěkně roste tráva – díky dešťům – ale se sušením je to už trochu horší. Nám však počasí přálo a tak jsme se mohli téměř celý den kochat pohledem na Julské Alpy, jejichž zasněžené vrcholky nás magicky přitahovaly.
První zastávka nás čekala u Oplenova domu, což je malý historický domek s černou kuchyní a typickým vybavením místního zemědělce na začátku 20. století. Prostě takový skromný skanzen.
Náš druhý cíl byl mnohem zajímavější, zvláště pro trénované nosánky. Sýrárna s více než stoletou tradicí výroby klasického Bohinjského sýra na způsob eidamu byla jen pro silné žaludky. Uvnitř výrobny to „vonělo“ mlékem a sráženým mlékem a dole ve „zrárně“ byl celkem těžký vzduch naplněný vůní několika desítek padesátikilových bochníků bohinjského eidamu.
Odměnou pro všechny byl pak výstup na horu Vogel do výšky asi 1700 m nad mořem. Ne, nešli jsme pěšky, ale použili jsme lanovku, která nás za čtyři minuty vynesla až do oblasti plné sněhu. Asi půl hodinky jsme si mohli užívat zimních radovánek o které jsme byli doma letos ochuzeni a museli jsme se rozloučit. Časový plán našich pořadatelů nás totiž neúprosně žene stále vpřed.
Po rychlém obědě jsme stihli jen krátkou zastávku přímo u největšího slovinského jezera a alespoň zvenku si prohlédli kostelík z 11. století, prý nejfotografovanější kostel ve Slovinsku. Tak jsem si ho vyfotil taky. Zahlédli jsme i vrcholek nejvyšší hory Slovinska ,Triglavu, který ční do výšky 2864 m a na který by měl každý pravý Slovinec vystoupit alespoň jednou za život. Cestou zpět nás nečekala žádná překvapení a tak jsme o půl sedmé večer bezpečně přistáli u školy v Konjicích.
Zítra se můžeme těšit na nácvik programu pro páteční Žur pod goro a odpolední prohlídku Mariboru a blízkého nákupního velecentra.
Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.