Čvn 072023
 

V úterý 6. června vyjeli žáci 6. třídy na školní výlet.

První zastávka byl zámek Plumlov.

Plumlov leží v pár kilometrů od Prostějova, zvláštní a nikdy nedokončený barokní zámek s torzem středověkého hradu. Původně měl vypadat docela jinak, ovšem ze čtyř zamýšlených velkolepých křídel vzniklo pouze jedno, a i to jen způlky. Prohlédli jsme si historické interiéry se sbírkami keramiky, zbraní a nábytku, pohádkové sklepy …

Na nádvoří jsme se nasvačili a znovu šli na autobus. Řidič Radek na nás čekal na náměstí Plumlova. Jeli nádhernou krajinou dvou světů. Své bohatství ukazovala nad zemí i ukrývá pod ní. Na povrchu slunné stráně s kvetoucími teplomilnými rostlinami, klidné lesy na svazích údolí a krasových plošinách nebo hluboce zaříznutá údolí a  krasové kaňony. V temnotě podzemí voda po miliony let rozpouští vápence a vytváří labyrinty jeskyní a propastí.

Našim cílem byla prohlídka Punkevní jeskyně – to znamená jediné: nevšední zážitek! Čekali na nás mohutné stalagmity, stalaktity a stalagnáty v rozlehlých dómech. Došli jsme na dno propasti Macocha. A třešínka – oblíbená plavba na lodičkách po podzemní říčce Punkvě. Měli jsme štěstí na vtipného převozníka, který umocnil skvělý zážitek.

 

Krásný výlet!

Bc. Lenka Kopřivová

Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.

© 2013 ZŠ a MŠ Hranice, příspěvková organizace; Hranická 100; 753 61 Hranice IV - Drahotuše Wordpress
šablona Suffusion