Bře 222023
 

Tradiční velikonoční výstava v galerii M+M v Hranicích majitelky Aničky Musilové, která před pár dny oslavila 90 let. Proutí, velikonoční dekorace, perníčky, keramika, dřevěná vajíčka, šitá nebo drátovaná, kraslice batikované, malované, vyškrabávané, šité, háčkované … Anička a její rodina již dvacet osm let chystá nádhernou velikonoční inspiraci.

Atraktivní výstava o vývoji cukrářského řemesla, sladkostí a cukráren v Česku i v Hranicích je k vidění na Staré radnici. Vůní zákusků odstartovala výstava „Historické cukrárny aneb Mlsání našich babiček“. Výstava mapuje vývoj cukrářského řemesla, sladkostí a historii cukráren, nezapomíná ani na vyhlášené hranické cukrárny U Suchánků, U Maudrů nebo U Lováků. Na staré radnici je stylizovaný interiér historické cukrárny, obchodu a výrobny, ale také dózy plné bonbonů nebo zákusky vyrobené podle časopisů z 30. let 20. století. Mohli jsme si prohlédnout a obdivovat nejrůznější cukrářské nástroje, dobové bonboniéry i reklamní materiály, mušle na zmrzlinu, kameninové formy na želé bonbony, originální krabice na dorty a další exponáty. Dozvěděli jsme se o historii čokolády, marcipánu, perníku, zmrzliny nebo dortů.

Do třetice jsme navštívili výstavu Retrogaming, která představuje počítačové hry a domácí počítače a konzole z 80. let, a to jak československé, tak zahraniční. Spousta nejen technologických informací, ale také zajímavostí. Jsou vystaveny velké herní hity a také dobové herní časopisy a také je tu tzv. „herní doupě“. Chvíli jsme zapomněli na čas a kluci se pustili do nerovného souboje s počítači.

 

Mgr. Pavla Keclíková

Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.

© 2013 ZŠ a MŠ Hranice, příspěvková organizace; Hranická 100; 753 61 Hranice IV - Drahotuše Wordpress
šablona Suffusion