Bře 092023
 

Dne 8. 3. 2023 navštívila skupina žáků z drahotušské školy Beskydské divadlo v Novém Jičíně. Zhlédli představení zinscenované podle románu Julesa Verna Dva roky prázdnin, kde se skupina dospívajících chlapců ocitla sama na pustém ostrově, daleko od svých blízkých, bezpečí a komfortu. Netušili, že jim bude souzeno zůstat Robinsony po dlouhé dva roky. A netušili ani to, že jejich ostrov není tak pustý, jak se zpočátku zdálo. Odkázáni jen sami na sebe měli jedinou možnost – dospět.

Po divadle vedly naše kroky do zrekonstruovaného Laudonova domu, který stojí na Masarykově náměstí v Novém Jičíně a je sídlem Návštěvnického centra, které nabízí dvě zajímavé expozice.

První je věnována generálu Laudonovi – seznámili jsme se všemi etapami jeho života. Roku 1790 se v okolí města shromáždila armáda, s níž se měl Laudon pokusit opět dobýt pro Rakousko ztracené Slezsko. Laudon onemocněl a v Novém Jičíně umírá roku 1800.

Další unikátní expozice poutavou formou mapuje jednotlivé fáze pozoruhodného procesu výroby klobouků. Díky interaktivním prvkům jsme odhalili kouzlo vzniku klobouku od prvotně získané suroviny po hotový a ozdobený výrobek. Poznali jsme také historii kloboučnictví a ve zkoušírně, kde jsou k dispozici různé klobouky, čepice i doplňky k libovolnému zkoušení, jsme si vybírali nejslušivější modely.

Prožili jsme krásný den.

Bc. Lenka Kopřivová

Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.

© 2013 ZŠ a MŠ Hranice, příspěvková organizace; Hranická 100; 753 61 Hranice IV - Drahotuše Wordpress
šablona Suffusion