Zář 272021
 

Začal podzim. Mnoho lidí se na toto roční období netěší kvůli ubývajícímu dennímu světlu a klesající teplotě. Podzim přitom přináší řadu možností jak si ho užít. V naší drahotušské škole jsme si 23. září připomněli, co ho dělá tak výjimečným. Snažili jsme se žákům ukázat podzim jako čas radosti, úrody a tvoření.

Projektový den „Podzimní ohníčky“ zahájili žáci 4. třídy zvykoslovným pásmem, které nacvičili pod vedením své paní učitelky. Každá třída se pak během dopoledne věnovala určitému tématu, např. proměnám v přírodě, sklizni ovoce a zeleniny, Dušičkám, svátkům sv. Václava a sv. Martina či tradičním podzimním hrám a zvykům. Forma zpracování byla libovolná a nápadům se meze nekladly.

Žáci 1. stupně představili výsledky své práce před polednem, po obědě prezentovali projekty žáci 2. stupně. Strážci ohně po celý den udržovali na školním dvoře plamínky v ohništích, atmosféru začínajícího podzimu dokreslovala vůně a chuť pečených brambor. Do projektu se zapojily i paní kuchařky, které uvařily vynikající kulajdu a staročeský podzimní pokrm Grázlův mls.

V Drahotuších se pravidelně a rádi věnujeme tradicím, které se dodnes odrážejí v dětských hrách. Proto se snažíme naše žáky s lidovou kulturou seznamovat zejména prostřednictvím hry.

Děkujeme všem, kteří se akce zúčastnili, koordinátorce projektu Mgr. Evě Pražákové a Mikroregionu Hranicko, díky jehož podpoře se projekt realizoval.

Mgr. Ilona Adámková, Ph.D.

 

Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.

© 2013 ZŠ a MŠ Hranice, příspěvková organizace; Hranická 100; 753 61 Hranice IV - Drahotuše Wordpress
šablona Suffusion