Lis 012018
 

I když máme zemi malou, je krásná a naše! Zaslouží si pořádné oslavy svého stoletého jubilea.

Celý národ, všechna města, instituce i obyčejní lidé proto celý rok přemýšleli, jaký způsob oslavy by byl ten úplně nejlepší a současně unikátní.

I my jsme se v naší škole připravili několik akci, kterými jsme uctili výročí 100 LET VZNIKU REPUBLIKY.

Zúčastnili jsme se kladení kytic k bystě T. G. Masaryka u příležitosti výročí jeho úmrtí. Vyrobili jsme národní znaky a vlajky a vyvěsili  je do oken naší školy. Vysadili jsme na školním dvoře náš národní strom – lípu. Zapojili jsme se do celorepublikové výtvarné soutěže Republice k narozeninám a do vědomostní soutěže Co (ne)víte o první republice?

 

Společně s žáky školy jsme vymysleli akci nazvanou Pochod po stopách T. G. Masaryka v Hranicích.

Dne 25. 10. 2018 žáci 9. třídy navštívili místa v Hranicích, kde pobýval T. G. Masaryk. Nejprve šli na náměstí, kde měl T. G. Masaryk v roce 1924 projev. Následně pochodovali do vojenských kasáren, kde si prohlédli zrekonstruovaný Zrcadlový sál a také nově vzniklé muzeum Hranické akademie. Další zastávkou byla Kaple sv. Barbory v areálu kasáren.

Velký dík patří pánům kpt. Hamplovi a kpt. Kabátovi, kteří se nám po celou dobu věnovali a poutavě nám vyprávěli o historii akademie, areálu a budov hranických kasáren.

 

Součástí naší školy je i budova školní jídelny, ve které pro všechny strávníky paní kuchařky nachystaly krásnou a poučnou výstavu Kuchyně a její vybavení v dobách první republiky.

Kromě toho nám celý týden

od 22. 10. do 26. 10. vařily tradiční jídla z této doby podle starých receptů, jejichž názvy zní poněkud podivně a starobyle – obkázanica, grenadýrmarš, cacarka nebo dumlikačka.

 

V neděli 28. 10. 2018 se naše škola zúčastnila zasazení lípy v Drahotuších v Záchalupčí  a pietní akce kladení věnců před základní školou.  Chybět zde nesměla vystoupení našich drahotušských školáků.

 

V průběhu celého roku jsme se připravovali na oslavy 100 let vzniku republiky. Ale jak to tak bývá, najednou je ten významný den pryč a nám nezbývá než popřát republice samé dobré časy pro příštích 100 let.

Mgr. Blahová Libuše

Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.

© 2013 ZŠ a MŠ Hranice, příspěvková organizace; Hranická 100; 753 61 Hranice IV - Drahotuše Wordpress
šablona Suffusion