Lis 032015
 

Zprávy z pobytu.

5. den Odjezd

Po propršeném dopoledni, které jsme strávili v rodinách, jsme ve 14. hodin nasedli do autobus směr Stansted letiště. Teprve za dennního světla jsme si uvědomili rozlehlost jednoho z nejmenších londýnských letišť. S trochou nervozity a nejistoty jsme zvládli bezpečnostní kontrolu a pospíchali k odletové bráně číslo 49. Dvouhodinový let utekl jako voda v Temži a ve 20.50 našeho času jsme šťastně přistáli v Brně. A co myslíte letěl s námi i medvídek? Ano a nejen on, přibral taky mikimauzku Millie. :o)

Myslím, že naše cesta do Londýna byla bezvadná, protože jsme byli fajn parta, chovali si disciplinovaně a civilizovaně a hlavně jsme si vzájemně pomáhali a za to všem Díky!

4. den

Dnešní den se děti opět věnovaly výuce ve škole a za svou odhodlanost a píli získaly certifikáty s dosaženou úrovní Elementary. Jejich lektorka Nathalia je opravdu upřímně chválila za snahu, s jakou k výuce přistupovaly. Tahle zkušenost bude pro všechny jistě velkou motivací při jejich dalším studiu angličtiny. Odpoledne si děti své znalosti vyzkoušely prakticky při nákupu suvenýrů a dárků. Někteří nakupovali opravdu s vervou a uvidíme, jestli se jim vše vejde do kufrů. Hitem byly chundelaté overaly na spaní a tak (jak uvidíte v galerii) s námi možná  v letadle poletí nějaký medvídek. Zítra nás čeká dopoledne strávené v rodinách a pak ve 14.00 odjezd rovnou na letiště v Stansted. Letadlo nám odletá v 18.00 a kvůli časovému posunu by mělo přistát v Brně po 21. hodině. Doufáme, že nebudou turbulence a let proběhne v klidu tak jako celý náš pobyt v UK.

3. den v Londýně

Dnešní dopoledne patřilo výuce v Twin Group – jazykové škole, která sídlí v moderním Greenwich Centre. Děti byly výukou a hlavně svou lektorkou Nathalii nadšeny a dopoledne jim tak uteklo velice rychle. Odpoledne jsme se pěšky vydali do překrásného Greenwichského parku, kterému dominuje Old Royal Observatory – tedy Stará královská hvězdárna. Věděli jste, že ji pro zlepšení navigace nechal postavit Karla II. už v roce 1675?  Observatoří prochází nultý poledník – Prime Meredian, a tak jsme si vyzkoušeli jaké to je stát jednou nohou na východní a druhou na západní polokouli. Po prohlídce jsme se za typicky anglického deštivého počasí („it rained dogs and cats“) přesunuli kolem muzea námořnictví k plachetnici Cutty Sark a odtud oklikou pokračovali autobusem kolem moderní O2 arény zpět do Catfordu. V galerii se podívejte na další fotky.

2. den v Londýně

Dnes jsme se rozhodli prozkoumat východní část centra – tedy the east part of the city. Protože jsme si včera koupili jízdenky na celý pobyt, ušetřili jsme dost času, abychom zažili, jak se každé ráno cítí Londýňané při cestě do práce v City. Ve špičce jsou vlaky i metro opravdu nacpané k prasknutí. Cestovat ve skupině v době dopravní špičky je trochu adrenalin, a přesto, že jsme vše zvládli na výbornou, jsme se rádi u katedrály sv. Pavla nadýchali čerstvého vzduchu a v chrámu zklidnili svou mysl. Pak jsme po lávce pro pěší překročili Temži a naše kroky zamířily po nábřeží k slavnému The Globe – divadlu, kde působil i sám William Shakespeare. Přes jeden ze symbolů Londýna Tower Bridge jsme se opět dostali na druhý břeh řeky a užili si atmosféru Tower of London. Prohlédli jsme si královskou pokladnici a White Tower. K Toweru neodmyslitelně patří krkavci a také strážci, kteří v minulosti dostali své jméno “ Beefeaters“ podle zvýšených přídělů hovězího masa. Historickou část dnešního dne jsme zakončili u památníku The monument. Pak jsme se linkovým doubledeckerem přesunuli na Oxford street a užili si také moderního Londýna. Především děvčata byla nadšená z hodiny, kterou mohla strávit oblíbeným shoppingem v obchodě Primark. Cesta zpět do Catfordu nám dala zabrat a tak se všichni těšili na večeři, sprchu a postel. Určitě rychle načerpáme nové síly na zítřejší výuku v jazykové škole a odpolední prohlídku Greenwich. Další momentky z naší cesty najdete níže.

1. den v Londýně

Po poměrně krátké noci jsme se dnes potkali v osm hodin místního času (v 9.00 českého) na Canadian avenue v Catfordu a vydali se objevovat krásy a tajemství Londýna. Prvním oříškem bylo zakoupení jízdenek a orientace v místní dopravě. Obě úskalí jsme úspěšně zdolali a vlakem a metrem se přepravili na Baker street a k slavnému muzeu Madame Tussauds. Většinu výpravy odradila cena vstupenky a proto se do tajemných zákoutí muzea voskových figurín odvážně vydal jen Vojta s panem učitelem. Ostatní si mezitím užili podzimní atmosféru překrásného Regent’s Parku. Pak jsme metrem  dojeli na Trafalgar Square a obdivovali mohutnost památníku admirála Nelsona. Nakoukli jsme do National Gallery a už jsme spěchali k Buckinghamskému paláci s nadějí, že zahlédneme princeznu Kate. Nikoho z královské rodiny jsme bohužel nepotkali a tak jsme se šli raději podívat do Westminster Abbey. Pak jsme za zvuku Big Benu prošli kolem Houses of Parliament k Temži a zvědavě okukovali jednu z nejmladších londýnských atrakcí tzv. London eye. Několik odvážlivců si užilo pohled na podvečerní Londýn z výšky a pak už byl čas na zpáteční jízdu do Catfordu. Na to jak jsme si dnešní den užili, se můžete podívat v galerii, kterou budeme průběžně doplňovat.
Response code is 404

Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.

© 2013 ZŠ a MŠ Hranice, příspěvková organizace; Hranická 100; 753 61 Hranice IV - Drahotuše Wordpress
šablona Suffusion