Zář 182013
 

Společně se slovinskou školou Pod goro z obce Slovenské Konjice jsme uspěli (jako jedna ze 14 škol v republice) v dotačním programu Comenius. ( Základní škola Pod goro má cca 500 žáků a 65 provozních pracovníků, Slovenské Konjice, město vinné révy a květin, jsou partnerským městem Města Hranice. )Projekt s názvem „Přátelství zmenšuje vesmír“ je postaven na osobnosti Hermana Noordung Potočnika( 1892-1929), významné osobnosti s kořeny ve Slovinské Vitanji (asi 12 km od Slovenských Konjic), který studoval vojenskou akademii v Hranicích. Tento člověk se jako jeden z prvních vážně zabýval možností trvalé kosmické stanice na oběžné dráze Země. Společný projekt se tedy bude dotýkat astronomie, ale i výtvarné a pracovní výchovy, v neposlední řadě bude sloužit i ke zdokonalení jazykové komunikace.

Projekt se týká všech žáků druhého stupně, kteří se budou letos seznamovat s osobností Hermana Potočnika, vytvářet kartičky, masky, poznávat reálie Slovinska, budovat společnou webovou stránku, nacvičovat divadelní představení a další aktivity. Pomyslným vrcholem je reciproční návštěva Slovinska. Náš tým, tvořený deseti žáky a dvěma učiteli, vyrazí 11. 3. 2014 v ranních hodinách minibusem směr Slovinsko, kde stráví 10 dní pobytu v rodinách slovinských přátel. Každý den budeme vyrážet na zajímavá místa v okolí, navštěvovat muzea, hvězdárnu, dokonce je připravena noc v muzeu kosmonautiky.

V rámci projektu pak přijmeme skupinku Slovinců u nás (říjen 2014) a pokusíme se pro ně připravit neméně kvalitní program – tedy přes den aktivity ve společné skupině s exkurzemi, večery v rodinách hostitelů.

Z peněz projektu bude financována doprava do Slovinska, základní pojištění, obědy a vstup na akce související s projektem. Z těchto peněz však nemohou být hrazeny volnočasové aktivity – např. návštěva kina, aquaparku, … Tyto aktivity bude nutno platit zvlášť – počítáme s částkou v rozmezí 0-2000 Kč, bližší informace budeme mít po dodání přesného harmonogramu partnerskou školou (nejpozději v lednu 2014). Pro výjezd do Slovinska budou děti potřebovat vlastní občanský průkaz (pro nezletilé je cena vystavení 50 Kč) nebo pas (cena 100 Kč).

Ještě stále je možnost přihlásit své dítě na tento „výlet“ do Slovinska, i když kapacita je velmi omezena (celkem 10 žáků ve věku 12 a více let, bez žáků posledního ročníku), tak neváhejte a rychle nás kontaktujte!

Pokud bychom nenaplnili kapacitu pro výjezd, budeme muset celý projekt zrušit a pracně získané finanční prostředky vrátit zpět, děti by  ztratily příležitost osobního kontaktu s jinou kulturou (i když jen málo odlišnou) i příležitost poznat svět jinak, než z televize.

Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.

© 2013 ZŠ a MŠ Hranice, příspěvková organizace; Hranická 100; 753 61 Hranice IV - Drahotuše Wordpress
šablona Suffusion