Dub 082022
 

 

Jaký jsme měli program :

Čtvrtek 24. března 2022

· 7,30h. sraz hlavní nádraží Hranice na Moravě

· 8,03 h. odjezd Hranice směr Praha

· 10,55 h. příjezd Praha hlavní nádraží

· Prohlídka budovy hl. nádraží a 1. nástupiště památník Sir Nicholas George Winton, (MBE byl britský makléř a humanitární pracovník, který v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů.)

· 12,00 h. hotel Wenceslas – Wenceslas Square Hotel se nachází v samém centru Prahy u Václavského náměstí – https://www.wenceslassquare.cz

· 13,30 h. Staroměstská radnice – prohlídka a výukový program s komentovanou prohlídkou

· 15,30 h. prohlídka Staroměstské náměstí, Karlův most, Kampa, Národní divadlo, Národní třída, Václavské náměstí

· 19,00 h. hotel – večeře – restaurace Husinec (vedlejší dům hotelu Wenceslas)

· 20,00 h. večerka

Pátek 25. března 2022

· 8,00 h. snídaně

· 9,00 h. přesun do Poslanecké sněmovny (tramvají na Malostranské nám.)

· 10,30 h. komentovaná prohlídka PS

· 13,00 h. Pražský hrad – Komentovaná prohlídka „Pověsti a legendy Pražského hradu – Chrám sv. Víta, Václava a Vojtěcha, basilika sv. Jiří, Zlatá ulička, Daliborka…

· 16,00 h. Zámecké schody a M na Václavské náměstí

· 17,18 h. odjezd z hlavního nádraží Praha Regiojet směr Hranice na Moravě

· 20,26 h příjezd Hranice na Moravě – hlavní nádraží

Kde jsme bydleli, a co všechno jsme viděli :

HOTEL Wencwslas v Praze

Wenceslas Square Hotel se nachází v centru Prahy 1, 100 metrů od Václavského náměstí. Světlé pokoje mají TV s plochou obrazovkou, ventilátor a vlastní koupelnu se sprchou a toaletními potřebami zdarma.

Hlavní vlakové nádraží je vzdálené 700 metrů. Hotel stojí 100 metrů od Národního muzea, 1,1 km od Staroměstské radnice s orlojem.

Staroměstské náměstí

Staroměstské náměstí (oficiální název od roku 1895, slangově dnes Staromák, dříve také Vel(i)ké náměstí, od 13. století Staré tržiště, od 14. století Staroměstský rynk, v 18. století nejčastěji Staroměstský plac či Velké (Staroměstské) náměstí, ve druhé polovině 19. století až do roku 1895 už pouze Velké náměstí, staropražsky Rynek, německy der Altstädter Ring) je náměstí v Praze v centru Starého Města a historického jádra velkoměsta vůbec. Rozkládá se na ploše více než 9000 m². Prochází tudy královská cesta.

Staroměstská radnice

Radnice byla zřízena r. 1338 jako sídlo samosprávy Starého Města. Nejstarší část komplexu tvoří jižní křídlo s nádhernou věží s arkýřovou kaplí a unikátním orlojem, na kterém se každou celou hodinu (9 – 23 hod.) objevuje 12 apoštolů. Východní novogotické křídlo radnice bylo zničeno během Pražského povstání 8. 5. 1945 a nebylo již nikdy obnoveno.

Prohlédneme si reprezentační sály – Obecní síň, Stará radní síň, Brožíkův zasedací sál, Jiříkova síň, gotickou kapli s pohledem na figury 12 apoštolů, románsko-gotické podzemí s náznakovou historickou expozicí a na závěr vystoupáme na gotickou věž s vyhlídkou – ochoz ve výšce 42 m

Karlův most – nejstarší most přes Vltavu

Karlův most je druhý nejstarší most České republiky a v Praze nejstarší dochovaný most přes řeku Vltavu. Vznikl na místě původního Juditina mostu zničeného roku 1342 táním ledů. Kamenný či Pražský most, od r. 1870 nazývaný Karlův, byl založen r. 1357 Karlem IV., dokončen byl r. 1402. Most je vybudován z pískovcových kvádrů a po obou stranách je opevněn věžemi (Malostranské mostecké věže, Staroměstská mostecká věž). Pilíře mostu zdobí 30 soch světců.

Národní třída v Praze

Národní třída je jednou z nejznámějších a nejstarších pražských ulic. Nachází se na rozhraní Starého a Nového Města, a vede od Jungmannova náměstí až k mostu Legií. Ve středověku, stejně jako v ulici Na Příkopě, zde stály hradby Starého města. 17. listopadu 1989, kdy připomínka 50. výročí nacistických represí přerostla v demonstraci proti komunistickému režimu. V pátek 17. listopadu se na Albertově sešli studenti pražských vysokých škol. V 15:40 se na Albertově nacházelo přibližně 500 až 600 lidí, ale jejich počet poměrně rychle narůstal nově příchozím. Po oficiálním zahájení na Albertově se studenti průvodem přes Vyšehrad podél nábřeží dostali na Národní třídu, kde na ně čekali ozbrojené složky. Zásah pohotovostních pluků byl nestandardní. Obvyklá praxe byla, že demonstranty rozháněli, ale v tomto případě je zcela opačně natlačili do jednoho úzkého prostoru. V podloubí Národní třídy pak vznikla ona neblaze proslulá „bicí ulička“.

Poslanecká sněmovna

Prohlídka Poslanecké sněmovny významných prostor s výkladem, která zahrnuje návštěvu předsálí, galerie hostů v hlavním zasedacím sále a přilehlých prostor. Pokud to umožní harmonogram zasedání, nahlédnutí do některé ze zasedacích místností.

Nerudova ulice

Nerudova je ulice na Malé Straně v Praze 1 vede z horního respektive severozápadního rohu Malostranského náměstí západním směrem vzhůru k Pražskému hradu. Patří mezi turisticky nejzajímavější ulice v Praze. Je součástí někdejší Královské cesty, kudy chodil korunovační průvod českých králů přes Karlův most na Hrad.Od 14. do 17. století se horní část nazývala Dláždění, Na dláždění nebo Nad Strahovskou branou a dolní část Strahovská. Pro snazší stoupání povozů se do dlažby vkládaly krokve, podle nichž se v 17.–19. století nazývala Krokevní = Sparrengasse, zkomoleně Sporrengasse = Ostruhová podle výrobců ostruh. Roku 1895 byla přejmenována po českém spisovateli a básníkovi Janu Nerudovi, který zde v domě U Dvou slunců bydlel a má tam pamětní desku.

Pražský hrad

Pražský hrad, který je tradičním sídlem českých panovníků a od roku 1918 také sídlem prezidenta republiky, je nejnavštěvovanější památkou Česka. Postupnými přístavbami a úpravami Pražského hradu vznikl jeden z největších hradních komplexů na světě, který denně navštěvují tisíce návštěvníků.

Katedrála svatého Víta

Katedrála svatého Víta, Vojtěcha a Václava tvoří dominantu Hradu: byla budována jako centrum politického a duchovního života Čech, je místem korunovací králů a inaugurací prezidentů. Stala se i jablkem svárů státu a církve. Spor byl nedávno urovnán, a tak se o katedrálu stará jak stát, tak církev, stejně, jako tomu bylo kdysi v dějinách.

Bazilika sv. Jiří

Bazilika sv. Jiří je druhým nejstarším kostelem v Praze. Je to skvost románské architektury a opět i místo, které ovlivňovalo českou státnost. Do vybudování katedrály sv. Víta tu byli pohřbíváni i čeští panovníci.

Bazilika je známa i legendou o tom, že starý kříž, který visí v chrámu, ronil krvavé krůpěje vždy, když měl zemřít někdo z královského rodu Přemyslovců. Babička českého patrona sv. Václava se pod ním často modlila, a když jí spadla krůpěj na čelo, viděla svůj pokoj a cítila předtuchu smrti.

Zlatá ulička

Zlatá ulička na východní straně Hradu byla nedávno rekonstruována do podoby, kdy na Hradě bydleli i obyčejní lidé. A to bylo až do 60. let minulého století. Najdete tu nejen obchody, ale i doklady o životě lidí v uličce, například zlatnickou dílnu, vybavení domu sběratele filmů, díky němuž se dochovala celá řada snímků. Právě on žil ve Zlaté uličce. Nová instalace opustila nepravdivou legendu, že v uličce žili alchymisté Rudolfa II.

Lenka Kopřivová

 

Je nám líto, ale formulář pro přidávání komentářů je momentálně uzavřen.

© 2013 ZŠ a MŠ Hranice, příspěvková organizace; Hranická 100; 753 61 Hranice IV - Drahotuše Wordpress
šablona Suffusion